Joenjoen laulu

 

Jemina Staalon kirjaploki 1.12.2013:
"Syksyn merkittävin kirja."

Anna-Leena Härkönen, Kirjabloggaajien joulukalenteri 6.12.2013:
"Taidokkaasti ja uskottavasti kirjoitettu, lumoava romaani."

Martta Kaukonen, Ilona/Iltalehti 4/2014:
"Teos on niin komea, että se olisi ansainnut Finlandia-palkinnon."

Raija Hakala,
Pohjolan Sanomat 2.10.2013:

"Alasalmen komea romaani tarjoaa runsaasti kiinnostavaa tietoa saamelaisten historiasta ja tarkastelee kriittisesti Euroopan unionin ainoan alkuperäiskansan nykytilannetta. Kaikkiaan Alasalmen kieli ja kerronta kuitenkin virtaavat nautittavina ja kirkkaina kuin vesi Joenjoen kivien lomitse."

Anu Sallamo-Lavi, Keskisuomalainen:
Kirjailija on tehnyt hienon romaanin, ja Joenjoen laulu on myös poliittinen kannanotto. Kirja muistuttaa siitä hienosta perinteestä, jota saamelaiset yhä kantavat maassamme. Vaikka saamelaisten sulauttamispolitiikka uhkasi jossain vaiheessa hävittää koko kulttuurin, on sen arvo taas ymmärretty ja saamelaisten myytit, symboliikka ja kertomukset elävät edelleen. Tämän arvokkaan asian eteen on Päivi Alasalmikin nyt antanut panoksensa. Siitä hän ansaitsee kauniin riskun.

Joenjoen laulu kuvaa saamelaisten kohtaloa kolmessa eri aikatasossa 1500-luvulta nykypäivään. Saamelaistyttö Soruia löytää tunturista haavoittuneen pirkkalaisen, Kaukomielen, ja hoitaa hänet kodassaan terveeksi. Heidän välilleen syntynyttä suhdetta eivät Aanaarin siidan asukkaat katso hyvällä.


Toisessa aikatasossa vuonna 1852 äitinsä puolelta saamelainen saarnamies Lars Levi Laestadius taistelee Kautokeinon kapinan jälkimyllerryksessä niin syyllisyydentuntojaan, kahtaalle repivää verenperintöään sekä luonnonuskoaan vastaan.


Nykyaikaan sijouttuvassa kolmannessa aikatasossa citysaamelainen Sami Uddas palaa synnyinseudulleen Inariin kääntääkseen uuden sivun elämässään. Etelä-Suomi on nähty, mutta hänen on vaikea löytää omaa paikkaansa myöskään Inarista. Vanhat riippuvuudet vetävät häntä yhä puoleensa, mutta rakkaus saamelaisaktivisti Ingaan saa hänet näkemään oman elämänsä merkityksellisenä.

Joenjoen laulu kertoo, kuinka pohjoista alkuperäiskansaa on yritetty tuhota ja sulattaa enemmistöön viemällä heiltä ensin omaisuus, sitten uskonto, kieli ja elinkeinot.

 

 

 

Gummerus Kustannus, syyskuu 2013

ISBN 978-951-20-9295-6